Kedvesem

Vigyázat! – Emberkísérlet!

Egy furcsa történeten keresztül szeretném bemutatni, hogyan is működik a villám coaching, más néven a “Csodakérdés”.

Talán farkasok közt nevelkedett és ezért nem kedvesebb a kedvesem? Meglehet. Nehéz kérdés. Jómagam rettentő sok szeretetre és figyelemre éhezem, ha analizálom kellene, akkor egyszerűen kicsit kevesebbet kaptam az életem első pár évében a szüleimtől ezekből a dolgokból, mint amire szükségem lett volna. Így aztán rápakoltam ezen igényeimet és hiányomat az egész világra és így működöm azóta. Egyszer az egyik barátom ezt úgy fogalmazta meg, hogy “egy kis foglalkozási ártalom” vagyok. Viccesen, de egyértelműen jelezve, hogy állandóan foglalkozni kell velem. Elvárásokat pakoltam mindenkire a környezetemben. Vártam, hogy eljöjjön az “igazi”, akit csak “nekem szánt az ég”, hogy együtt legyünk és végre úgy szeressen, ahogy nekem jó. Nem vettem észre, hogy ez egy csapda, a 22-es csapdája*, ha úgy tetszik. Hiszen így mellettem már nem lehet valaki szabad, ha nem tud szabad lenni, akkor az már nem szeretet, legalábbis nem a feltétel nélküli fajtából.

Ahogy elkezdtem magamat tanulni**, megtanultam, hogy a szeretetnek belőlem kell fakadnia és hogy először meg kell tanulnom magamat szeretni, mégpedig feltétel nélkül. Megtanultam, hogy csak ezután fogok tudni adni ebből a szeretetből másoknak is. Dolgoztam és dolgozom rajta. Nehezebb, mint hinnénk.

Nem olyan régen aztán váratlan ajándékot kaptam. Egyik éjszaka furcsa álmom volt a kedvességről. Álmomban egy nagyon kedves ember mellett élhettem és én is csupa kedvesség voltam. Minden tökéletes volt. Reggel nem értettem az álmomat, el kellett gondolkodnom, mit is jelenthet, mit is akarok mondani magamnak vagy mit akarnak üzenni nekem az Alfa Centauri-ról. (Ha a Galaxis útikalauz stopposoknak nyomvonalán maradunk… 😉 ) Aztán lassan megértettem. Rájöttem, hogy én lehetek az a kedves lány, akiről álmodtam. Hogy képes vagyok rá, hogy bennem van mindez és ahogy ezt megértettem már készen is álltam rá. Aztán egyszerűen csak elkezdtem kedvesebb lenni. A kedvesem reakciója drámai volt és szinte azonnali. Olyan volt mintha a bőségszaruból elkezdték volna önteni ránk a kedvességet és szeretetet, csak fürdeni kellett benne. Hogy hol volt ez eddig, és miért nem fértem hozzá? A válasz persze könnyű, bennem volt végig mindez, csak valamiért elrejtettem, mert így biztonságosabb volt. Meg kellett tanulnom a leckét, hogy újra hozzáférjek.

Pont ez az, amiben emberként megtanultam hinni, és amivel coachként dolgozni lehet, hogy mindenkiben benne vannak azok az értékek, aminek a keresésére indult. Erre T. S. Elliot-nak van egy jó idézete: “Folyton csak keresünk és az lesz a keresés vége, hogy megérkezünk oda, ahonnan elindultunk, de most először, ismerni fogjuk a helyet.”
Van még egy fontos dolog, amit nekem ez a történet üzen, mégpedig az, hogy ha meg akarjuk változtatni a világot, akkor nekünk kell megváltoznunk. Vagy ahogy azt ausztrál bennszülöttektől lejegyezték: “Légy magad a változás, amit a világban látni szeretnél.”

Nézzük most meg a Villám coaching oldaláról is a dolgot. A coachee (ügyfél) elképzeli, milyen lenne a tökéletes világ, ha megoldódna a problémája, amivel a coach-hoz fordult.  Egy egy éjjel, amíg aludt megtörtént a csoda és reggel már a tökéletes világban ébred. Végigkövetjük képzeletben a napját, hogy elmondja, miből látja, hogy csoda történt éjszaka. Nekem is ezt mutatta meg az álmom, rettenetes jó volt a tökéletes világban lenni. A coachee fel tudja ismeri magában azokat a képességeket, amik hozzásegíthetik, hogy mindez meg is valósuljon. Mint amikor reggel igyekeztem megérteni az álmomat. Utána pedig apró lépésekben elkezdheti megvalósítani. Ezt tettem én is, amikor egy szokásos apró kis dologra nem morogva reagáltam másnap, hanem egy mosollyal vagy simogatással. A vizualizációnak csodálatos ereje van. Az, hogy álmomban láttam magam egy tökéletes kapcsolatban, amiben elképesztően kedves tudtam lenni, segített elhinnem, hogy ez valóban lehetséges. Szerencsére nem kell 20 évet várnia mindenkinek egy ilyen álomra, hiszen erre találták ki a coachingot. 🙂

Bár a fenti példa esősen magánéleti jellegű, a life coaching mellett a business cochingban is használjuk a Csodakérdést, hiszen az irodában is érezzük, szükség lenne néha a csodára néhány zűrös kollégával, nehéz ügyféllel vagy megterhelő IT projekttel kapcsolatban.

2014. 11. 16. – Kósa Gabi

* A 22-es csapdája egy olyan szituáció leírására született, melyből nem lehet győztesen kikerülni. A könyvben a 22-es csapdája egy önmagába visszatérő logikai folyam, mely egy olyan katonai szabályt ír le, mely megakadályozza a hajózó személyzetet a bevetések elkerülésében. Ha valaki háborúban nem akar bevetésre menni akkor egészséges (=normális), hisz ki akarna meghalni. Ha őrült, akkor további bevetésekre megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie. De ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.

Kapcsolódó tréningünk: Önismeret vezetőknek és coachoknak