Sea waves lash line impact rock on the beach

A nemzetközi szakirodalomban rákeresve a kifejezésre: igen, az egészség coaching az utóbbi 10 évben jelentős tartalmi és koncepcionális fejlődésen ment keresztül. A hazai szakmai környezetben az elmúlt 5 évben jelent meg erőteljesebben, fogalmi és alkalmazási területe is széles körben értelmezett és olykor félreértelmezett. Ugyanakkor többen hiszik, hogy tudják, mi ez, és végeznek valami egészen más tevékenységet, mint az egészség coaching. Így azt gondoltuk, egy rövid áttekintést adunk arról, hogyan látják ezt manapság a nemzetközi színtéren.

Fogalmi játszmák

Az egyéni fókuszú egészségfejlesztés egyik módszerének elsajátítását, alkalmazásának megtanítását hívják egészség coachingnak, és különösen az egészségfejlesztéssel foglalkozó területek szakemberei érzik ezt a területet magukénak. Művelői  leginkább a pszichológusok köréből kerülnek ki. Ma már licensz vizsgát is lehet ebből szerezni.

A közösségfejlesztők és egészségügyi szakdolgozók (közösségi ápolók) nagy számban szerződnek a kliens és a coach közötti felelősségteljes, partneri kapcsolatra, mely az általuk közösen választott egészség célra, vagy célokra épül.

Az egészségügyi ellátás és szolgáltatás nyújtásának kliensközpontú (betegközpontú) megközelítését alkalmazzák a legtöbb egészségügyi alapellátás keretében működő szolgáltatás során (Center for Excellence in Primary Care, University of California). Hazai vonatkozásban elsősorban a háziorvos, családorvos tevékenységére kell gondolnunk.

Az egészség coach tevékenységét illetően elmondható, hogy az egészség coach:

 • motivál, bátorít és egészségre vonatkozó információkat ad a kliensre figyelés, empátia és támogatás légkörében,
 • által alkalmazott eszközök az életmódváltozásra való készenlétre motiválják a klienst, segítenek neki megváltoztatni káros gondolkodási mintáit és bátorítják az önszabályozást, önigazgatást az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekben,
 • segíti a klienst tudása bővítésében, képességei és önbizalmának fokozásában a krónikus állapottal való együttélés és az egészségfejlesztése érdekében,
 • strukturált, támogató kapcsolatot épít ki a klienssel, amely hatékonyan ösztönöz viselkedésváltozásra.

Működő modellek nyomában

Amikor az egészség coaching kulcsszó alapján keresünk, többnyire az alábbi három modell kerül a látókörünkbe:

1. „Health Belief modell”: (1950) az egészséget meghatározó viselkedés modellje: lehetőség szerint kerülni a betegségeket ill. az azokat előidéző helyzeteket, a modell hisz abban, hogy a betegségek megfelelő viselkedéssel megelőzhetőek;

2.”Tannahill modell”: (2009) az egészségfejlesztés fogalmát kiterjesztette a pozitív egészségre és a betegségek megelőzésére vonatkozó stratégiákra, politikákra, és a különböző területeket érintő akciótervekre;

3. „ Teamlet modell”: (2010) Family Health Center, San Fransisco, University of California: az elnevezés a „two-person teams” – teamlets modell, két személyes csapat, mely egy klinikusból (orvos/ diplomás nővér) és egy egészség coachból áll.

Mire jó az egészség coaching?

Az egészség coach segíti a klienst tudása, képességei, eszközrendszere fejlesztésében, továbbá segít abban, hogy a kliens magabiztossá váljon és aktív résztvevője legyen saját egészségének.

Miért lehet szükség rá?

 • A kliensek 50 %-a úgy távozik az orvos-beteg találkozások alkalmával, hogy nem érti, amit orvosa kért tőle vagy mondott neki.
 • A kliensek 10%-a kerül bevonásra az egészségére vonatkozó döntések esetében, amelynek következménye, hogy nem követik az orvosa utasításait és az egészségi állapotuk kevésbé javul.

A coach legfontosabb feladata az érzelmi támogatás és a kliens motiválása. Az ezen felüli tevékenységei:

 • bizalmi légkört épít ki kliensével,
 • biztosítja a megértést,
 • megismerteti a fontosabb információkat, „számokat”, tanítja a betegét,
 • hozzájárul a döntések meghozatalához,
 • támogatja az életmódváltásban a klienst,
 • segíti a gyógyszerek szedésének betartását, szükséges intervenciók elsajátítását,
 • közvetít orvos és kliens között („closing the loop”).

Milyen eredmények igazolják szükségességét és hatékonyságát?

 • Egy kutatás során 336 orvost vizsgáltak. Saját megítélésük szerint 8,9 percet szántak információ átadásra, ugyanakkor a valóságban 1,3 perc telt el ezzel az aktivitással, és az információk 88% -a nehezen volt érthető a kliensek számára.
 • A kliensek 50%-a nem értette az orvos utasításait és magyarázatát.
 • A diabeteses betegcsoportra vonatkozóan több vizsgálat igazolta, hogy nem tudják pontosan a megfelelő vércukor, HbA1c értéküket vagy célértéküket.
 • Széleskörű vizsgálat eredményei bizonyítják, hogy az információ átadása, az együttműködő döntéshozatal eredményeként javult a gyógyszer felhasználás, a diétás tanácsok betartása és a rendszeres testmozgás.
 • Egy intervenciós vizsgálat eredményekén elmondható, hogy a kliensek aktívabb bevonása következtében csökkent HbA1c szintjük, míg azoknak a klienseknek, akik nem kerültek bevonásra, azoknak emelkedett.
 • Támogatott életmódváltás esetében azoknál a klienseknél, akikkel közös akció terv került kidolgozásra, szignifikáns csökkenés mutatkozott a vércukor szint és a HbAc1 vonatkozásában, szemben azokkal, akik csak információkat kaptak.
 • A kliensek gyógyszerfogyasztása és adherenciája (az utasítások pontos betartása) vonatkozásában elmondható, hogy az aktívan bevont paciensek esetében magasabb szintű adherenciát mértek, különösen cukorbetegség, magasvérnyomás és magas koleszterinszint esetében alkalmazott gyógyszerek vonatkozásában.
 • Szisztematikus áttekintés és meta-analysis eredményeként is elmondható, hogy krónikus állapotok esetében az egészség coaching alkalmazása jelentős hatékonysággal bír.
 • Megkezdődtek azok a költséghatékonysági vizsgálatok, amelyek egészség coach által támogatott és coach nélküli esetek összehasonlító elemzéseire fókuszálnak.
 • Fontos megemlíteni, hogy azon krónikus betegségekben, állapotokban szenvedők esetében, akiknek tartósan együtt kell élniük a megváltozott élethelyzetükkel, kivétel nélkül óriási segítség, ha van valaki, akihez fordulhatnak kételyeikkel, félelmeikkel, kérdéseikkel, bizonytalanságaikkal.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyekben nem lehet halogatni, nem lehet tovább várni, hogy megérjünk a tettekre, hanem azonnal cselekedni kell. Lehet az egy betegség, egy baleset, egy számunkra fontos családtag problémája, beteg gyermek, ami megváltoztatja addigi életünket. A feladatokat, kihívásokat kézhez kapjuk. Miként alakíthatjuk a velünk történő eseményeket úgy, hogy a változás valóban a mi hasznunkat szolgálja? Honnan vegyük az erőt, az energiát és legfőképp a hitet?

Az egészség a legnagyobb kincsünk, nélküle minden egyes napot veszteségként élhetünk meg. Az egészség coaching segít az egészségi állapot egyensúlyának helyreállításában és fokozásában egyéni és/vagy csoportos formában egyaránt.

Készítette: Gyebnár Brigitta, egészség coach

Felhasznált szakirodalom:

The Health Belief Model: A Decade Later, Nancy K. Janz, RN, MS Marshall H. Becker, PhD, MPH, Health Education Quarterly, (Spring) 1984.
Health promotion: the Tannahill model revisited, A. Tannahill, Public Health 123 (2009) 396-399.
Health coaching in the teamlet model: A case study, Victoria Ngo, BA, Hall Hammer, MD, and Thomas Bodenheimer , MD: JGIM (2010), 1375-1378.
Health coaching: Teaching patients to fish, Amireh Ghorob, MPH , Family Practice Management, (2013)
Center for Excellence in Primary Care, University of California, (2013)
A Qualitative Study of How Health Coaches Support Patients in Making Health-Related Decisions and Behavioral Changes, David H. Thom, MD, PhD et al, Annals of Family Medicine, (2016)